Сигнали срещу клипа на движение Възраждане със сцени на разстрел са

...
Сигнали срещу клипа на движение Възраждане със сцени на разстрел са
Коментари Харесай

Разпускане грози Възраждане, а лидера - затвор заради клипа с масов разстрел

Сигнали против клипа на придвижване " Възраждане " със подиуми на разстрел са подадени до основния прокурор и Централната изборна комисия.

Жалбата в ЦИК е подадена през днешния ден и занапред ще се разисква на съвещание в комисията, посочи говорителката на ЦИК Таня Цанева в отговор на журналистически въпрос на брифинг през днешния ден.

" Аз също споделям мнението, че тази сцена на принуждение е срещу положителните нрави ", добави тя.

Сигналът до основния прокурор е от Асоциацията на европейските публицисти. Оттам приканват основния прокурор Сотир Цацаров да разпореди незабавна инспекция за сходството на политическа партия “Възраждане ” с наредбите на Конституцията и Закона за политическите партии. На водача на партията Костадин Костадинов следва да му бъде потърсена отговорност по реда на Наказателния кодекс, пишат от Асоциацията до медиите.

Видео клип, оповестен в сряда от политическата мощ, пресъздава всеобщ разстрел.

В същото време, Конституцията на Република България не разрешава съществуването на партии, които си слагат за цел принудително завладяване на държавната власт. Наред с това, в Конституцията е планувано, че правото на изложение на мнение не може да се упражнява за приканване на осъществяване на закононарушение или разпалване на омраза. Чл. 2 (3) от Закона за политическите партии постановява, че “Политическите партии употребяват демократични средства и способи за реализиране на политическите си цели ”, напомнят от АЕЖ.

" Разстрелването на съперници и публицисти никога не може да бъде причислено към демократичните средства и способи, а по-скоро основава чувството за блян към принудително завладяване на държавната власт ", разясняват те.

Законът за политическите партии планува по искане на прокуратурата Софийският градски съд да има правото да разпусне партия, която нарушава Конституцията или чиято активност редовно нарушава закона. " Смятаме, че са налице и двете учредения и затова се обръщаме към основния прокурор с апел да извърши законовите си отговорности ", пишат от АЕЖ.

Прокуратурата следва да ревизира дали водачът на партия “Възраждане ” Костадин Костадинов не попада в хипотезата на член 162 (3), по отношение на член 162 (2) от Наказателния кодекс, предвиждаща отнемане от независимост от една до шест години и санкция от 10 000 до 30 000 лв. за лице, което управлява организация, която си слага за цел да използва принуждение против другиго поради политическите му убеждения - допълват от АЕЖ.

Оттам са безапелационни, че " българските институции би трябвало твърдо да се опълчват на идеология, възхваляваща тероризма. Терористичният акт във френския вестник Шарли Ебдо, както и стотиците случаи на всеобщи разстрели на почтени жители в Европа, Съединени американски щати, Близкия Изток, Азия и Нова Зеландия демонстрират какъв брой съществено би трябвало да се приема всяка една опасност ".

Очакваме незабавни дейности от прокуратурата против партия “Възраждане ” и нейния водач Костадин Костадинов, приключват те.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР